Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Strona w przebudowie

Trwają prace nad poprawieniem jakości i funkcjonalności tej strony.
Wszystkie artykuły są dostępne. Przepraszamy za niedogodności.

9 lutego 2014

Energetyczne śniadanie to podstawa

Englih&Management Academy



Co ma śniadanie do efektywnego zarządzania czasem? Zapraszam do przeczytania porad i przepisów Joanny Weiner, naszej specjalistki ds. żywienia:


Wiele osób twierdzi, że ominięcie śniadanie pozwala na wydłużenie czasu snu… Nic bardziej mylnego! Organizm prawidłowo odżywiony już na początku dnia równomiernie zużywa zapas energii, dzięki czemu praca w godzinach porannych i popołudniowych jest wydajna i przyjemna, natomiast wieczorem, gdy nadchodzi czas odpoczynku, mamy szansę na wyciszenie wszelkich procesów trawiennych, co pozwala na zużywanie energii dla celów regeneracji naszego ciała, cykle dobowe poszczególnych narządów przebiegają prawidłowo, a nasze samopoczucie z dnia na dzień jest coraz lepsze. W rezultacie – sypiamy lepiej i budzimy się wypoczęci.


W okresie zimowym najlepsze efekty niesie za sobą zjedzenie ciepłego śniadania, przygotowanie poniższych przepisów zajmuje około kwadransa…

Amarantus czekoladowy


Składniki: ziarna amarantusa, jabłko, gruszka, banan, dowolne orzechy, mleko 1,5% sól, kakao, cynamon, kardamon

Wykonanie: Amarantus prażymy na suchej patelni. Gotujemy w mleku do wchłonięcia płynu, mieszamy z przyprawami, podajemy z owocami.

Kasza jaglana z bananem


Składniki: kasza jaglana, banan, siemię lniane, ziarna słonecznika, miód i kardamon

Wykonanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Kroimy banana, prażymy słonecznik. Wszystko łączymy z ugotowaną kaszą, dodajemy miodu, siemienia lnianego i kardamonu.


Mus z kaszy jaglanej z figą i miętą


Składniki: kasza jaglana, gruszka, mleko 1,5%, figi, cynamon, świeża mięta, kardamon, sok z limonki

Wykonanie: Wszystkie produkty miksujemy w wysokim naczyniu – kaszę dodajemy jeszcze ciepłą. Podajemy w z listkiem świeżej mięty i kawałeczkiem gruszki ze skórką.


Musli zimowe


Składniki: szklanka płatków owsianych, szklanka płatków żytnich, szklanka płatków jęczmiennych, szklanka otrębów, pół szklanki ziaren słonecznika, pół szklanki nasion dyni, pół szklanki płatków migdałów, pół szklanki posiekanych dowolnych orzechów, pół szklanki siemienia lnianego w pestkach, 1-2 łyżki cynamonu Wykonanie: mieszamy wszystko w dużej misce. Następnie wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w piekarniku w temp. 180 ̊, co jakiś czas mieszając, aż się zarumieni. Gdy przestygnie przesypujemy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Możemy podawać z owocami, jogurtem lub mlekiem.

Englih&Management Academy / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękujemy. Komentarz zostanie opublikowany po sprawdzeniu go przez moderatora.

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates