zdjęcie: Photl |
14 lutego - Święto Miłości, zatem dziś w tymże temacie -
słów kilka o aspektach żywieniowych – niepozornych, często niedocenianych, lecz
o właściwościach z pewnością godnych uwagi...
Afrodyta - bogini Piękna i Miłości, od jej imienia pochodzi słowo "afrodyzjak", określane z definicji, jako coś, co rozbudza miłosne żądze. Dzięki nim w dużej mierze temat Miłości w aspekcie fizycznym stał się Sztuką.
Godne miano afrodyzjaku można przypisać przede wszystkim każdej substancji, która wpływa na organizm, podwyższając jego sprawność seksualną czy też budzącej pożądanie i wzmacniającej doznania aktu miłości...
Wybrane afrodyzjaki od A do Z...
Absynt - mieszanina piołunu, anyżu, majeranku i omanu,
ulubiony napój poetów i malarzy dziewiętnastowiecznej Francji. Substancja o
właściwościach narkotycznych i uśmierzających ból, a przede wszystkim -
afrodyzujących. Przez wzgląd na niekorzystny wpływ na zdrowie aktualnie
zakazany w wielu krajach.
Anyż - Pimpinella anisum, składnik kadzideł, o
właściwościach delikatnie stymulujących. Był jedną z głównych ingrediencji na
rzymskich ucztach, w podawanych bogato przyprawianych ciastach, które dały
początek teraźniejszym tortom weselnym.
Banany - świetny przykład teorii podobieństw, mówiącej, iż
klucz do właściwości roślin leży w ich wyglądzie. Sugestywny kształt to nie
cała tajemnica, cudowne właściwości afrodyzjaku zawdzięczają bufoteninie
zawartej w skórce. Najłatwiej można wykorzystać jej zalety zapiekając banana, a
następnie zdrapując wewnętrzną stronę jego skórki.
Figi – za afrodyzjak zostały uznane przez starożytnych
Greków i Rzymian – pobudzają procesy trawienne, zawierają potas.
Jajka – wszystkie jaja - włączając w to kawior (ikra
jesiotra), jajka ślimaków – to uniwersalne symbole płodności i nowego życia, z
ich wzmacniających właściwości korzystano przez wieki w przeróżnych
przepisach…
Kardamon – zapieczony z jabłkami w cieście i podany
przyszłemu kochankowi pomoże zdobyć jego lub jej serce - tak się przynajmniej
mówi.
Pyłek pszczeli – analizy tegoż produktu wykryły w nim
zawartość wielu enzymów, hormonów, aminokwasów oraz innych substancji
wspomagających płodność
Szafran – wysuszone serce kwiatów krokusa. Doskonałe źródło
cudownego aromatu, ożywia ciało,
wzmacnia i przywraca energię.
Róża – wywiera działanie na mężczyznę i kobietę. Poniżej
stary, magiczny przepis na Rose Diaboliche - mają ją jeść panny młode o północy
w styczniu…
2 jajka.
10 dag mąki.
sok z połowy cytryny.
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek.
Połączyć
ze sobą wszystko, wyrobić niezbyt gęste
ciasto, dorzucić trochę aksamitnych, czerwonych róż
uciętych przy samym kielichu, pozbawionych zewnętrznych płatków, usmażyć na
rozgrzanym oleju, zdjęcie: Photl |
Miłosne przepisy:
Marchew połączona z kardamonem daje hinduską słodycz - marchewkową chałwę:
¼ litra mleka,
1 ½ kg tartej marchwi,
10 dag miałkiego brunatnego cukru,
3 dag masła,
utłuczone ziarna z 6 białych nasion kardamonu,
tuzin rozblanszowanych migdałów.
Mleko i marchew zagotować na średnim ogniu, mieszając, aż składniki zgęstnieją. Dodać cukru i masła. gotować, aż masa nabierze konsystencji krówek. Wył~ żyć na talerze, przybrać migdałami i kardamonem.
Pesto bazyliowe – dodatek do dań makaronowych
Połączyć ze sobą:
1 filiżankę grubo utartych orzeszków sosnowych,
1 filiżankę świeżo utartego parmezanu,
1 filiżankę ubitego masła,
8 dużych ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych, 2 łyżki soli,
112 filiżanki oliwy z oliwek,
2 filiżanki drobno posiekanej bazylii.
Figi duszone w czosnku
45 dag świeżych fig,
2 kieliszki czerwonego wina,
1/4 litra słodkiej śmietanki zwykłej lub chudej, 3 łyżki miodu,
112 łyżeczki tymianku,
½ łyżeczki lawendy,
l ząbek czosnku.
Wszystkie składniki gotować przez godzinę na wolnym ogniu w przykrytym rondelku, od czasu do czasu przewracając figi. Wyłożyć figi na półmisek, odcedzić wywar z tymianku, lawendy i czosnku, gotować dalej, aż zgęstnieje, wylać na figi. Podawać schłodzone ze śmietaną.
Egg-flipa – potrawa z żółtek
4 żółtka,
12 dag cukru pudru,
120 ml wina Marsala.
Żółtka wbić do naczynia, połączyć z cukrem i winem, ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą. Roztrzepać, aż do uzyskania gęstej, pienistej masy, podawać na gorąco.
Inspiracją do spisania garści ciekawostek była Diana Warburton, a ściślej – jej „Mały słownik afrodyzjaków”
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękujemy. Komentarz zostanie opublikowany po sprawdzeniu go przez moderatora.