Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Strona w przebudowie

Trwają prace nad poprawieniem jakości i funkcjonalności tej strony.
Wszystkie artykuły są dostępne. Przepraszamy za niedogodności.

12 stycznia 2014

Śniadanie dla menedżera

Englih&Management Academy

Śniadanie dla menedżera

 
Śniadanie dla menedżera / Photl


Jedną z najbardziej charakterystycznych cech Ludzi Biznesu jest bezustanny pośpiech. W natłoku codziennych zajęć nie rzadko zdarza im się zapominać, jak funkcjonowanie na najwyższych obrotach wpływa na zdrowie i tryb życia. W większości wypadków – niestety jest źródłem dezorganizacji w regularnym jedzeniu, a przede wszystkim zaniedbania najważniejszego posiłku w ciągu dnia – śniadania. 


Jak ważne jest śniadanie dla naszego ciała? Jak ułatwia efektywne wykorzystywanie energii w ciągu dnia? Co zrobić, żeby śniadanie znalazło się w harmonogramie dnia, bez konieczności poświęcania na jego przygotowanie dużej ilości czasu? Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wskazówkami.
Śniadanie powinno być jednym z co najmniej trzech posiłków w ciągu dnia i dostarczać nieco ponad 1/3  dobowego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Ponadto powinno być pożywne, zaspokajać głód po długiej nocnej przerwie, a przede wszystkim na tyle smaczne i atrakcyjne, aby było motywacją do spędzenia kilku chwil przy stole w czasie porannego zgiełku. 

Śniadanie spożyte w czasie kilkudziesięciu minut od wstania z łóżka niesie za sobą bardzo wiele korzyści. Zjedzenie porannego posiłku, przede wszystkim: 
  • dostarcza paliwa – glukozy, do pobudzenia działania mózgu – osiągamy lepsze wyniki w pracy umysłowej 
  • ułatwia pracę mięśni – pozwala osiągnąć większą wydolność i wydajność pracy fizycznej 
  • zwiększa odporność na stres 
  • wspomaga odporność na czynniki chorobotwórcze 
  • poprawia samopoczucie 
  • ułatwia utrzymanie należnej masy ciała 

Wiele osób twierdzi, że ominięcie śniadania pozwala na wydłużenie czasu snu… Nic bardziej mylnego! Organizm prawidłowo odżywiony już na początku dnia równomiernie zużywa zapas energii, dzięki czemu praca w godzinach porannych i popołudniowych jest wydajna i przyjemna, natomiast wieczorem, gdy nadchodzi czas odpoczynku, mamy szansę na wyciszenie wszelkich procesów trawiennych, co pozwala na zużywanie energii dla celów regeneracji naszego ciała, cykle dobowe poszczególnych narządów przebiegają prawidłowo, a nasze samopoczucie z dnia na dzień jest coraz lepsze. W rezultacie – sypiamy lepiej i budzimy się wypoczęci.

--
Autorka: Joanna Weiner jest specjalistką ds. odżywiania
 

Englih&Management Academy / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękujemy. Komentarz zostanie opublikowany po sprawdzeniu go przez moderatora.

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates